До кінця шостої хвилі мобілізації ще більше 2-ох тижнів. Проте під військоматами – порожньо. І якщо перші хвилі мобілізації йшли за планом і було чимало доброврольців, то тепер взагалі є сумніви, що бійців на фронті буде ким замінити.

Полювання на мобілізованих із міліцією, масові ухиляння від служби та величезна кількість тих, хто не проходить медкомісію таки допекли владі. Принаймні міністр МВС Арсен Аваков заявив — запропонує президенту перейти на контрактну армію, взамін неефективній мобілізації. Керівник уряду пропозицію теж публічно підтримав.

Ідея реформування армії не нова. Із початку війни на Донбасі українцям за приклад радили взяти Ізраїль або Швейцарію, де військовозобов'язаним є кожен громадянин країни або ж просто перейти на контрактну основу. Наріжний камінь реформи — мотивувати бійців захищати країну.

Якщо така реформа відбудеться — це означатиме скорочення армії, збільшення заробітних плат вояків, оновлення озброєння та відмову від радянських стандартів служби. Втім усе це потребує мільярдних витрат із бюджету і років праці. Проте вояки та волонтери кажуть — це потрібний крок.

Призов одного разу в Україні вже зупиняли, ще у 2013 році, за часів Януковича. З того часу по всій країні масово закрили військові комісаріати — їх довелось екстрено відкривати для мобілізації. Тож навіть якщо українську армію зроблять контрактною, то не одразу і не всю.

Скільки ще людям вручатимуть повістки на вулицях не зрозуміло, адже реформу армії, як і будь-яке починання в Україні доведеться робити під час війни. І чи знайдуться бажання і, головне, гроші на такий важливий крок, як професійна армія теж питання відкрите.

Нагадаємо, у Чернівцях вже відправили на навчання чоловіків шостої хвилі мобілізації.