"Україна, підписуючи УА (Угода про асоціацію), порушує ст. 13 цього базового договору (Великого договору - договору про дружбу, співпрацю і партнерство від 1997 року), де сказано, що наші країни "утримуються від дій, що можуть завдати економічної шкоди одна одній" і "будуть прагнути до узгодження своєї фінансової, грошово-кредитної, бюджетної, валютної, інвестиційної, цінової, податкової, торговельно-економічної, а також митної політики"" , - сказав він в інтерв'ю виданню "Комерсант- Україна".

За його словами, таким чином, вибравши асоціацію з ЄС, Україна відмовляється від виконання ст. 13 договору про дружбу, співпрацю і партнерство з Росією.

"Це не означає, що ми будемо переглядати Великий договір, але ми змушені фіксувати той факт, що Україна в односторонньому порядку, без будь-яких консультацій з Росією приймає рішення, що виключає виконання зазначеної статті Великого договору", - сказав Глазьєв .

"Якщо підсумувати, то Україна з підписанням УА втрачає самостійність і перестає бути для нас не просто стратегічним, але навіть повноцінним партнером" , - наголосив радник російського президента.

Відповідаючи на запитання, чи означає це, що РФ отримує моральне право не дотримуватися частини норм Великого договору, Глазьєв сказав: "Поки підписання Угоди про асоціацію не відбулося, ми про це не думаємо".

Нагадаємо, радник президента РФ Володимира Путіна Сергій Глазьєв вважає, що після підписання Угоди про асоціацію з ЄС Україна юридично закриває дорогу України до Митного союзу.