Жінку підозрюють у співучасті у відмиванні близько 3 мільярдів 300 мільйонів доларів. Гроші, як стверджує влада Казахстану, нелегально вивів із країни підзахисний українки.

Тищенко, яка постійно живе у Франції, затримали в суботу відразу після прибуття до Москви.

Самого мільярдера арештували на півдні Франції наприкінці липня. Запит на його екстрадицію надійшов з України, Росії та Казахстану.

За словами правозахисників, якщо Аблязова видадуть в Україну чи Росію, це може призвести до подальшої видачі його до Казахстану. А там він може зазнати тортур.

Зауважимо, Франція не має з Казахстаном угоди про екстрадицію, але має такі угоди з Україною і Росією; ці ж дві країни, у свою чергу, мають угоди про екстрадицію з Казахстаном.

Довідка: Мухтара Аблязова, опозиціонера до влади президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва і колишнього керівника найбільшого комерційного банку країни, "БТА Банку", на батьківщині звинувачують у розкраданні понад 6 мільярдів доларів. В Україні і Росії проти нього висунули схожі звинувачення через розтрати у місцевих дочірніх банках "БТА Банку".

Аблязов утік із Казахстану до Лондона 2009 року, коли казахстанська влада відібрала в нього контроль за його банком, і отримав притулок у Великій Британії у 2011 році.

Але 2012-го він утік і з Великої Британії, де його заочно засудили до 22 місяців ув’язнення за неповагу до суду через те, що він приховав від британської влади свої активи, які мали бути заморожені за рішенням суду.

Аблязов заявляє, що всі звинувачення проти нього політично мотивовані і є намаганнями Назарбаєва усунути його як політичного супротивника.