"Чим більш реальною стає перспектива укладання Угоди про асоціацію, тим більш абсурдною стає зовнішня політика Росії щодо України. Вигоди економічної співпраці, яка регулюється не лише нормами двосторонніх угод, але і СОТу, до якої належать обидві країни, перекреслено мареннями про відновлення політичного диктату", - цитує Ющенка прес-служба "Нашої України".

На думку політика, Росія не сприймає європейської інтеграції України.

"Про частковий розпродаж суверенітету більше не йдеться. Очевидно, ціль такої політки Росії - остаточне позбавлення України державної незалежності, яка гарантує наше право обирати власний зовнішньополітичний курс, наші можливості розвивати українську національну економіку, наше право ходити до своєї церкви і шанувати власну тисячолітню історію. Така ціль Кремля має сприйматися як безпрецедентна загроза, і її подолання має негайно об’єднати весь український політикум", - наголосив він.

Читайте також: Україна заборонила ввозити корми та зерно з деяких регіонів Росії

Ющенко переконаний, що влада має негайно провести переговори з російськими керівниками.

"Уряд має взяти на себе відповідальність і домогтися зняття штучних економічних бар’єрів, про встановлення яких поки що проголошували дрібні російські чиновники. Українські цукерки, аграрна продукція, металургія перетворилися на знаряддя політичної війни не з волі державного санітарного лікаря чи офіцера російської митниці", - сказав він.

Нагадаємо, в Росію, фактично, припинено імпорт українських товарів. Їх затримують на митниці і додатково перевіряють та вимагають документацію, якої раніше не було потрібно.

Микола Азаров сказав, що ці проблеми - наслідок утворення Митного Союзу, тож рано чи пізно їх вирішать.

Глава комітету Держдуми у справах СНД Леонід Слуцький в інтерв'ю “Ехо Москви” теж сказав, що проблема тимчасова та пов'язана насамперед відсутністю України у Митному союзі.