Про це розповіла заступник директора РІСД, керівник Центру досліджень проблем країн ближнього зарубіжжя Тамара Гузенкова.

"За часом набагато ближче стоїть проблема зміни візового режиму України з Росією і країн Митного Союзу. Набагато ближче стоїть проблема радикальної зміни міграційної політики по відношенню до своїх найближчих сусідів ", - сказала вона.

Читайте також: Російсько-українська "торговельна війна" загострюватиметься ще три місяці, — експерт

За словами аналітика, візовий режим буде різним по відношенню до членів митної зони і до країн, які не входять в цю зону.

"З одного боку - до тих, що перебувають у спільній єдиної митної зоні: Казахстан - Білорусь - Росія і, можливо, Киргизія. З іншого - по відношенню до країн, які не входять в цю зону. Ця ціла лавина змін - тарифних, прикордонних, візових, міграційних, які супроводжуватимуть реалізацію європейського вибору України", - сказала Гузенкова.

"Якщо Україна до цього готова - це одне. А якщо є надія на те, що все просто саме по собі розсмокчеться, що нічого надприродного не відбудеться і все залишиться, як було, - інше", - зазначила вона.

За словами аналітика, економічні війни будуть продовжуватися.

"Зіткнення економічних інтересів, а тим більше їх утиск - справа дуже серйозна. І вставати на їх захист - природна реакція як окремих господарюючих суб'єктів, так і урядів в цілому. У цьому відношенні так звані економічні війни (винні, газові, молочні, цукрові та інші) - один із проявів такої боротьби за економічні переваги чи проти економічного збитку. І вони продовжаться ", - додала Гузенкова.

Нагадаємо, 29 липня Росія заборонила поставки українських солодощів Roshen, заявивши, що в них знайдено отруйну речовину бензопирен.

Вслід за Росією продукцію компанії перевірили Білорусь, Казахстан, Киргизія і Таджикистан. Жодна з країн не знайшла в складі цукерок небезпечних речовин.

16 серпня пройшли переговори щодо поновлення імпорту солодкого від Roshen в Росію. Переговори вів український міністр аграрної політики Микола Присяжнюк.

Він стверджує, що сторонам вдалося знайти рішення проблеми. Україна і Росія домовилися створити комісію з гармонізації стандартів якості продукції. Також Росія відправить свою перевірку на українські фабрики Roshen.

Водночас, 18 серпня відбулася телефонна розмова Прем'єр-міністра України Миколи Азарова та голови уряду Російської Федерації Дмитра Медведєва.

Глави урядів переконані, що про торгівельні війни між Україною і Росією в принципі не може бути мови, повідомили у прес-службі уряду.