"Запровадивши фактичну заборону на імпорт українських товарів, Росія оголосила Україні повномасштабну торговельну війну. Ця подія остаточно підтверджує абсолютне банкрутство "багатовекторної" політики режиму Януковича та запропонованого ним формату співпраці з Митним Союзом за схемою "3+1". Сподівання Януковича всидіти на двох стільцях, балансуючи між Росією та ЄС, зазнали краху ", - сказав Тягнибок.

Читайте також: "Свобода" бачить у блокуванні українських товарів позитив

Як йдеться у повідомленні прес-служби партії, ВО "Свобода" вимагає від влади негайно запровадити симетричні заходи щодо російських товарів, аналоги яких виробляються в Україні.

Крім того, встановити в односторонньому порядку економічно та політично обґрунтовані тарифи на транзит російських енергоносіїв територією України та на оренду українських газових сховищ.

А також відмовитися від будь-яких інтеграційних кроків у наддержавні утворення на чолі з Росією. Чітко заявити, що розв'язана Кремлем торговельна війна не примусить Україну відмовитися від економічної інтеграції з ЄС.

Нагадаємо, в Росію, фактично, припинено імпорт українських товарів. Їх затримують на митниці і додатково перевіряють та вимагають документацію, якої раніше не було потрібно.

Микола Азаров сказав, що ці проблеми - наслідок утворення Митного Союзу, тож рано чи пізно їх вирішать.

Глава комітету Держдуми у справах СНД Леонід Слуцький в інтерв'ю “Ехо Москви” теж сказав, що проблема тимчасова та пов'язана насамперед відсутністю України у Митному союзі.