У літаку було 96 людей: 8 членів екіпажу та 88 пасажирів, серед яких, окрім президентського подружжя, начальник Генштабу Війська Польського, заступник голови МЗС Польщі, керівник Центробанку та інші офіційні особи. Ніхто з них не вижив.

Зникнення з політичної арени такої потужної фігури як Лех Качинський не могло відбутись без гучного скандалу: поляки хочуть знати правду про причини смерті лідера нації.

Відомо, що екіпаж здійснював посадку у поганих метеоумовах. Тому частина польських експертів вважає причиною катастрофи неправильну інформацію, яку надали диспетчери. Мовляв, саме через це літак торкнувся землі на кілометр ближче від початку злітно-посадкової смуги. Росіяни не погоджуються.

”В результаті розслідування ми можемо стверджувати, що причиною катастрофи не був теракт, вибух або пожежа, чи відмова обладнання. Ми впевнені, що двигуни працювали аж до падіння. Екіпаж оперативно проінформували про погодні умови та альтернативний аеродром”, - каже голова Міжнародного авіаційного комітету Тетяна Анодіна.

У кабіні пілотів, можливо, перебували й сторонні особи - командувач ВПС Польщі Анджей Бласік та директор диппротоколу МЗС Маріуш Казана. Чи могли високопосадовці вплинути на дії досвідчених авіаторів, віддавши наказ сідати у несприятливих умовах? Це наразі таємниця.

Тимчасово лідером Польщі став спікер Сейму Броніслав Коморовський. Саме він та брат-близнюк покійного Леха Качинського - Ярослав вступили у боротьбу за спорожніле крісло глави держави. Результат голосування - 53% виборців підтримали Коморовського.

Висновки Міждержавного авіаційного комітету, які оприлюднили у грудні, не влаштували польську владну верхівку. За даними польської сторони, доповідь МАК містить чимало помилок, а деякі висновки не підтверджені доказами. Свої зауваження, які помістились на 150 сторінках, Варшава передала в комітету.

Яку причину авіакатастрофи назвав МАК і до яких саме пунктів виникли застереження - невідомо. Однак, польська нація сподівається, що усе, приховане під грифом “таємно”, колись таки стане явним. І слідчі назвуть винних у другій Катинській трагедії, яка забрала життя у політичної еліти країни.