Натомість створення Євразес чиновник порівняв з побудовою Ноєвого ковчега. За словами Мунтіяна, за Євразійським економічним союзом майбутнє, і Україна бачить себе в ньому. Разом з тим, нагадують фахівці, за перспективою, ринки Європи та країн Митного союзу не порівнювальні. Адже, за прогнозами МВФ, обсяг ринку ЄС до 2018 року може збільшитися до 20 трлн. доларів. Тоді як ринок Митного союзу - лише до 5 трлн.

"Якщо порівнювати щось із Титаніком, то я б вагався, що саме порівнювати, бо Європа довела свою здатність виходити з криз. Натомість та система, яка є в Росії й інших країнах Митного союзу, нестійка сама по собі. І Росія зараз перебуває на порозі величезної кризи", - каже експерт CASE-Україна Володимир Дубровський.

"Доля ЄС в структурі нашого експорту досить швидко зросла. Якщо порівняти 1 квартал цього року з 1 кварталом минулого року, то доля ЄС зросла на 20% по експорту, а імпорт з ЄС зріс на 2%. Тобто експорт зростає випереджаючими темпами", - сказав виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко.

Стрімкого розвитку від співпраці з МС, експерти не очікують

Натомість у торгівлі з Росією, в України відбувається скорочення по обох параметрах. Тож, стрімкого розвитку від співпраці двох країн аналітики в майбутньому не очікують.

"В структурі експорту Німеччини промислова продукція складає 82%, Франції – 78%, Австрії – 79%, Нідерландів – 56%. Росії ж – всього 14%. Тобто Росія чітко позиціонується як сировинний світовий лідер. І не більше. Тому дружити з такою країною теоретично непогано, але мало що може нам дати в плані розвитку", - пояснює директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

Фахівці застерігають від зайвого оптимізму із ЗВТ з ЄС

Разом з тим, фахівці застерігають і від зайвого оптимізму від створення зони вільної торгівлі з ЄС. За їхніми словами, підводних каменів може вистачити й тут. Адже перший офіційний переклад частини парафованої угоди з’явився лише днями. Та й то - переклали поки менше третини.

"Документ, обсягом 900 ст., складного тексту англійською мовою ті, хто ідеально не знає англійської, узагалі не могли прочитати. Включаючи членів Кабміну й більшість експертів. І тим не менше документ спочатку був парафований, і тільки потім його почали перекладати. Тобто всі додатки, де є найголовніше в економічному плані, суспільству недоступні", - каже екс-міністр економіки України Віктор Суслов.

Науковці вже проаналізували можливі вигоди від інтеграцій

Як підрахували в Київській школі економіки, вступ України до зони вільної торгівлі з ЄС за 5-8 років збільшить експорт на 36%. Тоді як можливий вступ до Митного Союзу - лише на 16%. Водночас, перевагу від євроінтеграції, науковці прогнозують галузям, котрим традиційно приписували інтерес саме до пострадянського ринку.

"За потенціалом машинобудування, хімія й металургія виграють від вступу до ЗВТ. А агросектор і харчопром більше виграють від вступу до Митного союзу. Сільське господарство в Європі дуже захищене навіть всередині союзу. Такі країни як Болгарія та Румунія при вступі до ЄС не змогли просунути свої продукти харчування", - каже професор Київської школи економіки Олександр Шепотило.

До питання вступу в Митний союз повернуться в 2015 р.

Як зауважують фахівці, подібні розрахунки справдяться лише за умови стовідсоткового дотримання угоди. А з цим, в України можуть бути проблеми. Тому найвірогідніший сценарій економічної інтеграції України малюють таким: ЗВТ з ЄС буде створена, проте швидких дивідендів країна не отримає. Але, вже в 2015 році, напередодні президентських виборів, знову актуалізується так зване "російське питання", а з ним і розмови про вступ до Митного союзу.