Однак не обійшлося і без казусів. Понад півсотні випускників спіймали на списуванні. Тепер абітурієнти-порушники зможуть повторно складати ЗНО тільки через рік.

"На жаль, під час кожної технологічної перерви у нас був доволі непоганий "врожай". Навіть був такий випадок, коли в аудиторії, яка складає за нашими нормативами 15 осіб, під час технологічної перерви у 8-ми осіб були вилучені мобільні телефони", - каже директор Українського центру оцінювання якості освіти Ірина Зайцева.

За результатами ЗНО шестеро абітурієнтів – відмінники

Результати ЗНО оголошено. Серед півмільйона абітурієнтів, майже 700 набрали максимальні бали з одного предмета. 48 - по 200 балів з двох предметів. І лише шестеро в Україні - круглі відмінники. Зв’язатися з ними нереально, їхні телефони відімкнені, адже крім журналістів за ними полюють і виші.

"Серед шести осіб, які набрали найбільшу кількість балів з трьох предметів в Україні, четверо подали документи до Київського національного університету імені Т.Шевченка", - говорить проректор Київського національного університету ім. Т.Шевченка Володимир Бугров.

Найпопулярніший - Київський національний університет ім.Т Шевченка

Прийом документів від осіб, які мають проходити творчі конкурси, закінчився. А тому вже можна назвати лідерів серед вишів за кількістю поданих заяв.

Найбільше абітурієнтів подали заяви до Київського національного університету імені Тараса Шевченка. На другому місці за популярністю - Львівський національний університет імені Івана Франка. Наздоганяє його Національний авіаційний університет. І замикають п’ятірку Київський і Львівський політехи.

Абітурієнти переважно обирають юридичні факультет

Цьогорічні абітурієнти не мріють стати космонавтами та балеринами, а до вибору професій підходять прагматично. Обирають переважно юридичний факультет, міжнародні відносини, філологію, кібернетику, комп'ютерну інженерію.

Саме на спеціальності юристів та маркетологів вишам скорочують державне замовлення, оскільки такі спеціальності перенаситили ринок праці - кажуть фахівці. Натомість серед професій майбутнього називають ІТ-спеціалістів, програмістів та агрономів.

В Україні не вистачає 20 тисяч лікарів

Україні не вистачає 20 тисяч лікарів, обурюються в Міністерстві охорони здоров'я. До того ж більшість лікарів - старшого віку, які невдовзі вийдуть на пенсію. Втім, тут спрацьовує регіональний фактор. На Західній Україні лікарів забагато, на півдні та сході - замало.

З 11 серпня школярів будуть зараховувати до вишів

Офіційно вступна кампанія буде тривати до 31 липня. А з серпня абітурієнти дізнаються про свої рейтинги. І вже з 11 числа колишніх школярів будуть зараховувати до вишів.