Обама готовий до атаки і без дозволів ООН чи Конгресу


Наприкінці минулого тижня влада США оприлюднила звіт, у якому звинуватила режим Башара Асада у здійсненні хіматаки під Дамаском 21-го вересня. Згідно з розвідданими, жертвами хімудару стали 1429 мирних сирійців. Президент Обама заявляє, що він готовий вдарити по Сирії навіть без згоди ООН, більше того - без мандата Конгресу США.

“Ця атака – це виклик усьому світові. Вона порушує основоположні норми міжнародного права, які забороняють застосовувати хімічну зброю. Вона загрожує нашій національній безпеці і нашим союзникам у регіоні – Ізраїлю, Туреччині та Йорданії”, - Президент США Барак Обама.

Атака триватиме мінімум 60 днів

За декілька годин пристрасті вщухли й Обама таки вирішив дотриматися загальноприйнятої процедури. Він звернувся до сенатського комітету з зовнішніх справ. Члени профільного органу швидко прийняли текст резолюції. Її два головні пункти – операція в Сирії не повинна тривати довше 60-ти днів з можливістю один раз продовжити строк на місяць. Це по-перше, а по-друге сухопутні війська не застосовуватимуть. Голова сенатського комітету під час слухань заявив, що Асад зі своєю хімзброєю не залишив Штатам вибору.

Держсекретар Джон Керрі заявив, що США не збираються втручатися в громадянську війну, це, мовляв, справа сирійців. Вашингтон натомість хвилює лише хімічна зброя. Глава Пентагону Чак Хейґел підтвердив слова Керрі.

Ще 2-го вересня вранці з’явилась інформація про те, що група авіаносців США взяла курс на Червоне море. На чолі ескадри авіаносець Nimitz – найбільший військовий корабель у світі, на борту якого розміщуються до дев’яноста літаків та гелікоптерів. 4-го вересня Комітет сенату США з зовнішньої політики проголосував за резолюцію: 10 сенаторів висловилися “за”, семеро проти. Конгрес розгляне резолюцію 9-го вересня, одразу ж після повернення з літніх канікул.

“Світ не просто спостерігає, що ми вирішимо стосовно Сирії, але й як ми це зробимо. Світову спільноту цікавить, чи Сполучені Штати, конгрес та президент ще можуть говорити в унісон”, - держсекретар США Джон Керрі.

Більшість людей на планеті - проти війни

Водночас більшість американців, за даними опитувань, засуджують вторгнення в Сирію. Немає згоди і на міжнародній арені.

З дійсно вагомих гравців ініціативу США поки що підтримує лише Франція. Президент країни Франсуа Олланд може самостійно, без погодження з парламентом прийняти рішення про початок бойових дій. Згоду Ради безпеки ООН Париж також вважає бажаною, але не обов’язковою. Тим більше, що Росія і Китай можуть скористатися правом вето, як вони це робили раніше.

“У зв’язку з застосуванням хімічної зброї Франція рішуче налаштована діяти проти режиму Башара Асада. Однак і мови не може бути, що Франція виступить самостійно. Зараз президент Олланд веде роботу з формування міжнародної коаліції”, - прем’єр-міністр Франції Жан-Марк Еро.

Загалом же, як заявив держсекретар Джон Керрі військовий удар по Сирії підтримують 9 країн. Проти виступає навіть найближчий союзник США - Великобританія, а також Німеччина, і Євросоюз загалом.

Про це під час саміту Великої двадцятки в Петербурзі заявили і глава Єврокомісії Баррозу і глава Європейської ради ван Ромпей.

Росія в разі війни виступить на боці Сирії

На тому ж саміті за політичне врегулювання конфлікту висловився Китай. Ще раніше проти війни виступили Іран, Ірак, Єгипет та глава Ліги арабських держав. Однак особлива позиція серед противників втручання у Росії.

Москва заявляє, що не збирається нарощувати військової присутності в Середземномор’ї. Та попри те вже 17 вересня туди прибуде крейсер Москва, а 29-го – два ракетні кораблі чорноморського флоту Росії.

Пентагон упевнений, що Кремль безпосередньо не відреагує на військовий удар по Сирії. Проте може збільшити поставки зброї Дамаску і найімовірніше так і зробить, заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

Сирія намагається уникнути війни

Башар Асад упродовж тижня неодноразово звертався до ООН з вимогою перешкодити втручанню. Він заявляє, що удар з боку США зумовить війну в усьому регіоні Близького Сходу.

На фоні загострення ситуації про додаткову мобілізацію оголосила Хезболла, яка підтримує Асада, і яку американці визнають терористичною організацією. З іншого боку, саме бійці "Аль-Каїди" діють на боці повстанців проти режиму Асада. Це визнає і Пентагон.

Не слід забувати і про сирійські ядерні реактори. Їх тут дійсно багато і в разі влучення бомб весь регіон спіткає техногенна катастрофа, наслідки якої відчуватиме і режим Асада, і режими, які з’являться після можливої війни.