Щоб потрапити за західний кордон, вистоюють черги під консульствами, збирають купи довідок, переплачують посередникам, але ніхто їм не гарантує потрібної позначки в паспорті.
Торік українці отримали більше мільйона шенгенських віз.
Для тих, хто хоче поїхати за кордон, черги - звична справа. У те, що в осяжному майбутньому настане час, коли візи до ЄС будуть непотрібні, в чергах не вірять.
Україні та ЄС вже майже вдалось домовитися про невеличке візове полегшення. Цього тижня Президент України для деяких категорій громадян, через кілька днів його має розглянути Європарламент
Тож водії-далекобійники, журналісти, люди, що їдуть на лікування, представники громадських організацій, релігійних громад та інші.
Паралельно Україна виконує План дій щодо безвізового режиму з ЄС. Він складається з двох етапів. Перший - це розробка та ухвалення законів, другий - їхнє впровадження в життя. Та Україна вже 2,5 роки знаходиться на законодавчому етапі.
ЄС вимагає від України , боротьби з наркотрафіком, вдосконалення міграційних, правозахисних та інших законів. Українська влада поступово їх ухвалює, але часто - лише для проформи.
Так було, наприклад, із . Торік його ухвалили поспіхом, а тепер готуються переробляти, бо в ЄС сказали, що недолугі закони їх не влаштовують.
Те, що західні кордони України залишаються закритими, провина не лише української влади, каже публіцист і правозахисник Мирослав Маринович. Винні й українські громадяни, адже часто задля того, щоб виїхати, готові на будь-які обмани і приниження.
Сам Маринович, знана в Європі людина, кілька років тому оголосив річний бойкот шенгенської зони після того, як йому набридли принизливі процедури в консульствах.
Такий публічний крок дав результат - тепер він не має візових проблем. Але каже, що європейській бюрократії слід приязніше ставитись до всіх українських громадян
Зауважимо, 58% українців визнають: Україна для Європи завжди залишатиметься другосортною країною. Такі дані всеукраїнського опитування, проведеного соціологічною групою "Рейтинг".
Водночас є чітка залежність: ті українці, які побували у ЄС, стають прихильниками подальшого зближення
Тим часом українська влада розраховує, що перехід на наступний етап полегшення візового режиму відбудеться вже цього року - .
Втім, у ЄС поки що про це мовчать.