Таке рішення ухвалив Ленінський районний суд Кірова. До 4 років ув'язнення засудили і колишнього керівника "В’ятської лісної компанії" Петра Офіцерова. Разом з тим кожен підсудний має сплатити штраф у розмірі 500 тисяч рублів.

"Навальний організував вчинення злочину і керував виконанням розтрати, тобто розкрадання чужого майна, довіреного винному в особливо великому розмірі. Офіцеров здійснив пособництво і сприяння в здійсненні розтрати, тобто розкрадання чужого майна, довіреного винному в особливо великому розмірі, шляхом надання інформації і засобів вчинення злочину", – виголосив суддя Сергій Блінов.

Навального звинуватили у розкраданні на суму 16 млн рублів

Навального та Офіцерова звинуватили у розкраданні продукції "Кіровлєсу" на суму 16 мільйонів рублів. За версією слідства, опозиціонер наказав Офіцерову відкрити підприємство, а директору "Кіровлєсу" - підписати з новоствореною компанією невигідний договір. Офіцеров нібито став посередником у продажі лісу, отримував гроші, а насправді нічого не робив. Низка економістів зазначили, що звинувачення називає злочином у цій справі законну підприємницьку діяльність.

"Це був не суд, це було судилище. Суддя тільки виглядав ,як суддя, а насправді це мумія. Жодного аргументу, що це звичайна підприємницька діяльніст,ь не було наведено", – розповідає опозиціонер Борис Нємцов.

Міжнародна спільнота засудила рішення Ленінського суду Кірова

Міжнародна спільнота також засудила рішення Ленінського суду Кірова. Зокрема, в заяві зовнішньополітичного відомства ЄС обвинувачення російського опозиціонера назвали необґрунтованими, а вердикт таким, що викликає серйозні сумніви стосовно верховенства права в Росії.
Правозахисна організація Amnesty International у свою чергу, назвала процес над Навальним "пародією на правосуддя".

У різних містах люди вийшли на вулиці на підтримку Навального

Одразу після виголошення вироку опозиціонера доправили у місцеве СІЗО. Прихильники Навального також вирушили у напрямку слідчого ізолятора. Під час ходи було затримано кількадесят активістів. У той же час на центральних площах різних міст Росії почали збиратися люди на підтримку засуджених. Протести проти вироку тривали усю ніч.

Після ночі у СІЗО Навального випустили під підписку про невиїзд

Втім, вже наступного дня після оголошення вироку Навального та Офіцерова відпустили під підписку про невиїзд. Хоча раніше прокурор Сергій Богданов вимагав утримувати Навального за ґратами допоки вирок не набуде чинності. Та коли опозиціонера доправили в СІЗО, прокурор подав скаргу до суду з вимогою випустити обвинуваченого. Сам Навальний не оминув нагоди пожартувати з цього приводу: він попросив перевірити особу прокурора, адже впевнений, що одна й та сама людина не могла просити про два кардинально різні рішення.

"Те, що відбувається тут, це ще один доказ абсолютної вмотивованості процесу. І кажучи про те, що я, звісно, підтримую скаргу прокуратури, я хотів би висловити вдячність усім тим людям, які в усіх містах країни вийшли проти неправосудного рішення", – каже засуджений Олексій Навальний.

Звільнення Навального дасть виборам мера додаткову легітимність

Експерти зазначають, що скарга прокуратури має на меті дати можливість Навальному балотуватися в мери Москви. Таким чином цим виборам було б надано додаткову легітимність. Разом з тим, припускають, що такі дії прокуратури можуть знизити негативну реакцію суспільства на вирок.

Навальний може продовжувати виборчу кампанію за пост мера Москви

До слова, за даними соціальних опитувань, лідером перегонів наразі є чинний мер Москви Сергій Собянін. За нього готові проголосувати майже три чверті москвичів. Навальний займає друге місце з 14-ма відсотками.

Захист підсудних може оскаржити вирок до 28 липня

Згідно з російським законодавством, до 28 липня захист підсудних може оскаржити вирок суду у вищих інстанціях. Ще 30 днів у Кіровського обласного суду буде на розгляд апеляційної скарги.