Читайте також: Азербайджан оголосив персонами нон-ґрата 8 українців

"На Михайлівській говорять, що це не в їх компетенції", - каже журналіст Володимир Кравченко у статті для "Дзеркала тижня", якому теж заборонили в'їзд після відвідання Нагорного Карабаху.

Видання нагадує, що українське МЗС завжди відносилося до Баку "з оглядкою": "Навіть в перші роки президентства Віктора Ющенка українська дипломатія займала дуже виважену позицію, побоюючись зайвий раз викликати невдоволення азербайджанців... Що вже говорити про сьогоднішні часи".

Причина такої поведінки - у небажанні псувати стосунки з партнером по енергетичному сектору та по поставках зброї.

Разом з тим інцидент з оголошенням персон нон-ґрата міг би стати шансом України заявити про себе в ОБСЕ. Адже країна зараз головує в організації. Одним із своїх пріоритетів під час цієї місії наша держава назвала врегулювання заморожених конфліктів. Тож ситуація з Азербайджаном може стати привлодом для обговорення ситуації про роботу журналістів в Нагорному Карабаху.

Нагадаємо, Азербайджан оприлюднив список 335 людей з усього світу, які для країни - персони нон-ґрата. Серед них є 8 українців. Всіх їх звинувачують у незаконному відвіданні території невизнаної країни Нагірний Карабах.

Це самопроголошена і невизнана республіка, яку офіційний Баку вважає окупованою. Відвідувати її без офіційного дозволу від Азербайджану вважається порушенням закону. На території Нагірного Карабаху живуть, в основному, вірмени.

До слова, у список ввійшли і відомі іноземці, як-от Монсеррат Кабальє та Бедрос Кіркоров. В список внесені і європейські політики: французи Франсуа Рошблан, Жорж Коломбьє та Валері Боєр, та баронесса Керолайн Кокс з Великобританії.