Санкції США

Про санкції проти Росії з боку США і ЄС, що стосуються Криму, говорили практично всі світові ЗМІ.

Наведемо кілька найбільш цікавих цитат.

DiePresse

Видання повідомляє, що Обама забороняє експорт в Криму. Президент США Барак Обама підписав закон про нові санкції. Серед іншого, він заборонив експорт товарів у Криму.

Europeanvoice

Європейські туроператори більше не будуть мати можливості працювати в Криму, літній майданчик поколінь росіян і українців, відтепер закритий для Європи. Це держави-члени Європейського Союзу вирішили сьогодні. Ці санкції є одними з серії нових обмежень на діяльність, введених ЄС на знак протесту проти приєднання до Росії в березні цього року Криму - півострова, визнаного відповідно до міжнародного права, що належить Україні.

Видання Ґонкогну scmp.com зазначає, Росія відповіла сердито на новини, що американські сенатори ухвалили законопроект, який закликає до нових санкцій проти Москви і постачання летальної військової допомоги Україні.

NewYorkTimes

Президент Обама сказав через представника, що він підпише нещодавно прийнятий закон розширення заходів, спрямованих оточити великі російські державні підприємства через західне фінансування і технології, а також надає 350 млн доларов на озброєння та військову техніки в Україні, для придушення проросійського заколоту в її східних регіонах.

Політика України

Не обійшли увагою світові ЗМІ і візит Президента України до Польщі. В американському Besnessweek описали цей візит коротко.

На початку дводенного візиту до Польщі в середу, президент Петро Порошенко провів переговори з президентом Польщі Броніславом Коморовським і прем'єр-міністром Євою Копач.

Президент України закликав політиків Польщі і ділових людей активізувати зв'язку з його країною, оскільки проводяться реформи відповідно до європейських стандартів.

Копач повідомила Порошенка, що вона буде говорити про сусідню Україну в ході саміту Європейського Союзу на цьому тижні, а також про те, що будуть обговорювати шляхи вирішення конфлікту в країні.

Порошенко також звернувся до парламенту Польщі, щоб подякувати країні за підтримку і пізніше говорив на форумі польських та українських ділових людей.

Німецьке видання FAZ звернуло увагу на заяву Турчинова про зміни в ЗСУ.

Передбачається ще "три хвилі мобілізації" у січні, квітні та червні. Військова служба буде продовжена з нинішніх одного року до вісімнадцяти місяців і почнеться з січня знову для всіх чоловіків у віці від 20 до 27 років, сказав секретар Ради національної безпеки Олександр Турчинов, в суботу. Збройним силам не вистачало солдатів, сказав він,
— прокоментували ситуацію видання.

Європейські журналісти не залишили без уваги і фінансові відносини України та Євросоюзу.

Економічна ситуація

Зокрема видання Financial Tiems опублікувало оглядову аналітичну статтю щодо кредитів МВФ для України.

Виступаючи перед журналістами в понеділок, Валерій Чалий, заступник глави адміністрації президента України, попередив: "Без додаткових ресурсів, практично неможливо перекрити бюджетний дефіцит, проводити реформи і запобігти дефолту".

Незважаючи на це, європейські лідери відмовляються надавати додаткову фінансову допомогу для України, незважаючи на гостру необхідність, щоб заповнити пробіл у фінансуванні на 15 млрд доларів, посилаючись на критики зусиль з реформування економіки Києва,
— наголошує видання.

Міжнародний валютний фонд виділив прогалини в державних фінансах України, що змусило Київ звернутися за допомогою до європейських та інших урядів, щоб уникнути можливого дефолту.

Україна-Росія

Також увагу ЗМІ приділяли конференції Володимира Путіна і його позиції щодо України, протистоянню Володимира Путіна і Ангели Меркель і фоторепортажів із зони АТО на сході України.

Так, видання TheGuardian публікує наступне бачення протистояння Росії і Заходу.

У 2014 році боротьба за майбутнє Європи велася між двома лідерами: Президентом Росії Володимиром Путіним і канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Методи 19-го століття протистояли методам 21-го століття. Ангела Меркель розвінчала російського ведмедя в битві за Європу,
— наголошують британці.

Такою була Україна очима зарубіжних ЗМІ на минулому тижні. Наступного тижня найбільш цікавими подіями для світових медіа будуть теми відмови України від позаблокового статусу, результати мінських домовленостей та аналіз економічного положення України у зв'язку з проектом бюджету України.