Як повідомляє “Німецька хвиля”, окремі інтерпретації історії викликають сумнів у науковій сумлінності авторів - насамперед питання виникають у кримських татар.

Російське військово-історичне товариство, що ініціювало видання книги, - це державна організація, створена указом Володимира Путіна у 2012 році. До її завдань, належить, крім усього іншого, "сприяти вихованню громадян Росії”

Цікаво, що передмову до "Історії Криму" написав міністр культури Росії Володимир Мединський, що має ступінь доктора історичних наук. Як історик та автор популярних книг Мединський відомий своїм довільним поводженням з науковими фактами.

Мої джерела - це і художня література, і кіно, і інтернет. Я пишу не так про те, що було, чи чого не було насправді, як про те, що ми думаємо про те і як ця думка впливає на наш світогляд та поведінку,
- казав свого часу Мединський.

Міністр у своїй передмові надмірну увагу приділяє періоду історії, коли у світі була поширена практика продажу людей: “не минало й року без наступного наскоку, кривавої різанини і полону тисяч російський юнаків та дівчат, яких вели в неволю з мотузками на шиї”.

Читайте також: Переслідування кримських татар - путінські стандарти громадського життя РФ, — Чубаров

Водночас, у передмові російського міністра не знайшлося місця для розповіді про депортацію кримськотатарського народу під час Другої світової війни.

У книзі обсягом у 460 сторінок цій проблемі відвели всього чотири абзаци. Для порівняння, питанням післявоєнної відбудови економіки півострова виділили удвічі більше місця,
- пише “Німецька хвиля”.

Автори описують депортацію цілого народу сухою мовою офіційних радянських документів і абсолютно замовчують жорстокість НКВС.

“Крім того, взагалі незбагненно, з якого дива розділ, у якому автори описують цю трагічну подію, називається "Всесоюзная здравница", - зазначає видання.

Нагадаємо, ЄС планує розширити обмеження на інвестиції в Криму, які мають передбачати заборону на продаж технологій пошуку нафти і газу та на ведення там європейськими компаніями туристичного бізнесу.