Це створює загрозу здоров'ю десятків тисяч людей, які живуть біля прибережних зон Філіппінського архіпелагу, повідомляє сінгапурська газета Straits Times

Місцева влада помітила витік в п'ятницю: спершу вирішили, що протікає M/T Makisig, і затримали для допиту його команду, однак пізніше берегова охорона припустила, що причиною лиха могла стати пробоїна в нафтопроводі.

В даний час розміри плями дизельного палива досягли 300 квадратних кілометрів - приблизно 15% відсотків всієї акваторії затоки Маніли, на берегах якої проживають близько 30 мільйонів людей.

"Не можу сказати, що ми впоралися із стримуванням витоку, оскільки площа (плями) настільки велика", - сказав глава берегової природоохоронної служби Джоель Гарсія (Joel Garcia). На його думку, для того, щоб лихо припинилося природним шляхом, потрібно близько тижня.

"На поверхню спливають риби і молюски, і якщо воду швидко не очистити, то можуть пройти місяці, перш ніж індустрія використання молюсків знову встане на ноги", - повідомив мер містечка Росаріо Хосе Рікафренте, додавши, що роботи вже позбулися 40 тисяч прибережних жителів.

Влада населених пунктів на березі затоки повідомляє, що після витоку місцеві жителі почали скаржитися на стан здоров'я, ймовірно, вони отруїлися продуктами нафти.