"Сума збитків при блокуванні імпорту української продукції в РФ може бути досить великою, оскільки окрім втрат самої продукції, виникнення заборгованості перед замовниками, штрафних санкцій і пені за контрактами та інших прямих втрат, які понесуть виробники, вони будуть змушені скоротити виробництво, відповідно зросте рівень безробіття, зменшиться ВВП, сальдо зовнішньої торгівлі та зменшаться надходження до бюджету", - пояснює експерт аграрних ринків УКАБ Ігор Остапчук.

Читайте також: Україна за 2013 рік втратить 1 млрд грн через заборону поставок Roshen в РФ

В УКАБ мають надії, що Кабмін зможе відновити повноцінний експорт української продукції до РФ.

В асоціації також повідомили, що у минулого році найбільші обсяги експорту до Росії мали сільськогосподарські товари з високою доданою вартістю - шоколад, сири, хлібобулочні вироби, свинина, плодові та овочеві соки. Ці продукти забезпечили близько 1 млрд. доларів США валютної виручки.

"Практично не зменшились обсяги експорту до Росії і в цьому році. За сім місяців 2013 року Україна вже експортувала до північного сусіда сільськогосподарської продукції на суму 1 млрд 67,4 млн доларів США. При цьому структура експорту майже не зазнала змін", - додали в УКАБ.

Нагадаємо, 18 серпня відбулася телефонна розмова Прем'єр-міністра України Миколи Азарова та голови уряду Російської Федерації Дмитра Медведєва.

Глави урядів переконані, що про торгівельні війни між Україною і Росією в принципі не може бути мови, повідомили у прес-службі уряду.